Geboortezegels

Voor het versturen van je geboortekaarten kun je gebruik van de speciale geboortezegels van PostNL.

Geboortezegels voor je geboortekaartjes

Geboortezegels zijn speciale postzegels van PostNL die je kunt gebruiken voor het versturen van je geboortekaartjes, speciale gelegenheids-postzegels dus. Dankzij de geboortezegel op de envelop, kan de ontvanger direct al zien dat het om een geboortekaartje gaat!

Geboorte postzegels gebruiken

De speciale geboortezegels kun je gebruiken voor het versturen van je geboortekaartjes binnen Nederland. De geboortezegels hebben de waarde 1 (een postzegel met de waarde 1 is voor het verzenden van kaarten en brieven tot en met 20 gram). Een geboortezegel kost net zoveel als een normale postzegel (actueel tarief).

Oude geboortezegels gebruiken

Als je nog oude geboortezegels hebt, dan kun je deze gewoon gebruiken. Als er op de geboortezegel een bedrag in euro's staat zijn ze alleen nog geldig als je bijplakt tot het huidige tarief (actueel tarief). Heeft de oude geboortezegel de waarde 1, dan kun je deze gewoon gebruiken zonder bij te plakken tot een gewicht van 20 gram.

Geboortekaartjes naar het buitenland sturen

Als je ook geboortekaartjes naar het buitenland wilt versturen, dan is èèn geboortezegel niet voldoende. Je kunt dan postzegels bijplakken tot het benodigde tarief is bereikt. Het tarief voor een kaart (tot 20 gram) naar het buitenland vind je hier.

Geboortekaartjes direct laten versturen door Geboortepost.nl

Als je liever geen geboortezegels wilt overhouden, dan kun je gebruik maken van de verzendservice. De geboortekaartjes worden dan direct vanuit Geboortepost dezelfde dag nog aan je vrienden en familie verstuurd. Je hoeft zo zelf geen envelop te schrijven en zegel te plakken!

Je uploadt de adressen (makkelijk via Excel), en met een druk op de knop worden al je geboortekaartjes verzonden. Als je gebruik maakt van de verzendservice, dan worden de geboortekaartjes (binnen Nederland) met de normale postzegels verstuurd. Met dus als voordeel, dat je alleen voor het aantal zegels betaalt dat je nodig hebt.

Komen geboortekaartjes met geboortezegels ook sneller aan?

Voor de overkomstduur van je geboortekaartjes maakt het niet uit of je op de envelop een gewone postzegel plakt, of dat je gebruik maakt van een speciale Geboortezegel van PostNL. De geboortekaartjes worden dus niet (zoals bijvoorbeeld medische dossiers, of rouwkaarten) in een apart postcircuit verstuurd.

Voor de geboortekaartjes geldt -net als alle andere reguliere post- dat de geboortekaartjes in principe de volgende dag binnen Nederland worden bezorgd (in ongeveer 95% van de gevallen) en dat het in ongeveer 5% van de gevallen een dagje langer duurt.

Geboortezegels bestellen

Geboortezegels kun je kopen bij een Postkantoor, de meeste supermarkten en online bestellen bij PostNL. Geboortezegels worden per 50 stuks verkocht. Geboorte postzegels zijn helaas niet los te verkrijgen.

Als je al je geboortekaartjes hebt verstuurd en je hebt nog geboortezegels over, dan kun je deze postzegels natuurlijk nog wel gewoon voor andere post gebruiken. De postzegels houden uiteraard hun waarde.