Geboortekaartjes zelf maken

Geboortekaartjes zelf maken is niet alleen leuk om te doen, maar ook heel eenvoudig! Het werkt gewoon op elke PC, tablet en smartphone en je hoeft er géén speciale software of App voor te installeren.

Graag leggen we je stap-voor-stap uit hoe je vanuit niets een prachtig, uniek geboortekaartje helemaal zelf maakt.

Daarbij worden de volgende stappen doorlopen:


Stap 1: kies het type geboortekaartje

Als je je geboortekaartjes helemaal zelf wilt maken, dan is de eerste stap: het kiezen van het kaarttype:


Geboortekaartjes zelf maken, stap 1: kies je type geboortekaartje
Stap 1: kies het type geboortekaartje

Je kunt kiezen uit:

 • Enkel geboortekaartje: vierkant, rechthoekig, of langwerpig
 • Dubbel geboortekaartje: vierkant, rechthoekig, of langwerpig
 • Drieluik geboortekaartje: vierkant

Wij kiezen voor de vierkant dubbele kaart, door er één keer op te klikken. Er wordt nu een leeg geboortekaartje aangemaakt en opgeslagen op je account. Dat ziet er als volgt uit:


Geboortekaartjes zelf maken, lege kaart
Het lege geboortekaartje is aangemaakt en opgeslagen op je account

Waar wordt je geboortekaartje opgeslagen?

De eerste stap naar je unieke geboortekaartje is gezet. Je kunt dit kaartje altijd weer terugvinden door -als je op Geboortepost.nl bent ingelogd- te klikken op "ontwerpen & bestellen" en vervolgens "mijn geboortekaartjes ontwerpen & bestellen ".

Stap 2: Kies een achtergrond

We gaan nu op de voorkant van je geboortekaartje een achtergrond-afbeelding plaatsen. Misschien heb je zelf al een leuke achtergrond-afbeelding in gedachten, maar bekijk ook de vele, vele afbeeldingen van Geboortepost.nl die je (gratis!) kunt gebruiken.

Klik op de afbeelding van de voorzijde van je geboortekkaartje, of op de link die je er direct onder ziet staan: "Achterkant/voorkant bewerken". De kaartenmaker wordt geopend:


Geboortekaartjes zelf maken, de kaartenmaker
De Kaartenmaker is geopend

Snijlijnen en vouwlijnen

De kaartenmaker toont links van de stippellijn de achterkant van je geboortekaartje en rechts van de stippellijn de voorkant van je kaart. De zwarte doorgetrokken lijn is de snijlijn. LET OP: Plaats afbeeldingen altijd door tot over de snijlijn. Je kunt de afbeelding het beste doorplaatsen tot waar het wit ophoudt, en het grijs begint.

De vouwlijn is dus in het midden aangegeven met een stippellijn. Boven de kaart loopt een dunne blauwe balk, hier kun je er voor kiezen om alleen de achterkant, alleen de voorkant of de hele buitenkant van de kaart te zien. De actieve instelling is GROEN EN IN HOOFDLETTERS weergegeven.

Actie: Selecteer de voorkant door één keer op "voorkant" te klikken.


Geboortekaartjes zelf maken, de voorkant
De voorkant van je geboortekaartje geopend in de Kaartenmaker

Boven in beeld zie je een PLUS-teken met daaronder "toevoegen". Als je daar op klikt, kun je kiezen uit:

 • tekst toevoegen
 • eigen foto / ontwerp
 • illustraties
 • kleurvlak

Onder "Illustraties" vind je enorm veel afbeeldingen en illustraties die je gratis kunt gebruiken in je geboortekaartje. Blader, scroll er gerust goed doorheen om te kijken wat je zoal kunt gebruiken om jouw geboortekaartje helemaal naar wens in te vullen. Van achtergrondjes van karton, krijtbord en steen, tot dieren, en van fotolijstjes tot pijlen en veertjes. Trendy silhouetten, allerlei geboorte-iconen om lengte, tijd en gewicht leuk aan te geven .... je kunt het zo gek niet bedenken of het staat er wel tussen:


Geboortekaartjes zelf maken, illustraties
Keuze uit talloze afbeeldingen en illustraties

We klikken eerst op "achtergrondjes" en vervolgens op "ruwe materialen" en scrollen naar beneden tot we dat hippe gekreukt papier vinden. Je hoeft alleen nog maar op het gewenste plaatje te klikken en de afbeelding staat in je geboortekaartje!


Geboortekaartjes zelf maken, de achtergrond geplaatst
De achtergrond is geplaatst

De zojuist geplaatste afbeelding is nog geselecteerd, dat kun je herkennen aan de blauw-witte stippellijn er omheen. Tegelijkertijd zie je dat onder in beeld een menu verschijnt, met allerlei mogelijkheden met het geselecteerde element, waaronder draaien en verwijderen.

We hadden eerder al aangegeven dat afbeeldingen tot over de doorgetrokken zwarte lijn geplaatst moeten worden. Je kunt de afbeelding groter of kleiner maken door de hoekpunten (blauwe vierkantjes) naar binnen of juist naar buiten te trekken. Met de muis kun je de afbeelding naar de gewenste plek verschuiven.

Actie: Maak de afbeelding groter en zet deze op de juiste plaats.


Geboortekaartjes zelf maken, de achtergrond correct geplaatst
De afbeelding staat over de hele voorzijde, en niet op de achterzijde

Beveiligen tegen per ongeluk verschuiven

Als je wilt voorkomen dat je het plaatje per ongeluk verplaatst (vooral op tablet of smartphone kan dat nog wel eens gebeuren), dan kun je het plaatje daar tegen beveiligen. Je klikt daarvoor boven in het menu op het groene slotje. Het slotje wordt dan rood, en het plaatje wordt nu omgeven door een rode stippellijn. De afbeelding is nu beveiligd tegen "per ongeluk verschuiven".

Je geboortekaartje tussentijds opslaan

Het is verstandig tussentijds ook af en toe de wijzigingen op te slaan, dat doe je door -boven in beeld- op het "opslaan" knopje te klikken. Er volgt altijd een bevestiging op je beeldscherm dat de wijzigingen zijn opgeslagen.

Stap 3: Plaats een leuke illustratie op de voorkant

Met alleen een achtergrond zijn we er nog niet. We gaan nog een leuke illustratie op de voorzijde plaatsen. Silhouetten staan leuk op een geboortekaartje, we kiezen een mooi silhouet uit de illustraties door:

 • toevoegen
 • illustraties
 • silhouetten **eventueel eerst "map omhoog"
 • geboorte

We kiezen het meisje op een schommel aan de maan door er één keer op te klikken. Het silhouet wordt op de kaart geplaatst, waarna we het op het juiste formaat en op de juiste positie kunnen zetten.

Zodra de illustratie goed staat, klik je op het groene slotje, zodat je het niet meer per ongeluk kunt verschuiven, daarna klik je voor de zekerheid op "opslaan".


Geboortekaartjes zelf maken, illustratie geplaatst
Mooi silhouet op de voozijde van je geboortekaartje

Stap 4: Zet de naam van je baby op het geboortekaartje

Om een tekst aan de kaart toe te voegen, klik je weer boven in beeld op de "toevoegen" knop. Nu kies je voor de bovenste button "Tekst toevoegen".

Er wordt een nieuw venster geopend waar je tekst kunt typen. Type de naam van je baby en klik op toepassen. De naam wordt nu op je kaart geplaatst.


Geboortekaartjes zelf maken, de naam geplaatst
De naam staat op het kaartje, nu nog mooi opmaken

Tekst opmaken

Als je een tekst één keer aangeklikt, dan is deze geselecteerd. Dat is herkenbaar aan de blauw-witte stippellijn er omheen. Onder in beeld verschijnt dan een menu met acties die je op de geselecteerde tekst kunt uitvoeren.

Je kunt een ander lettertype kiezen, de tekst een andere kleur geven, groter of kleiner zetten, draaien, etc.

Tip 1: Menu is scrolbaar
Je kunt de menubalk onder in beeld horizontaal scrollen of swipen, handig als je op je smartphone werkt.

Tip 2: Deel van de tekst in een andere opmaak
De tekst maak je op per tekstvlak. Wil je bijvoorbeeld alleen de naam groter, of in een andere kleur, dan zul je deze even in een apart tekstvlak moeten plaatsen

Tip 3: Centreren van teksten
Tekst centreren gaat eenvoudig met het "centreren-knopje" onder in beeld. De tekst centreert binnen het tekstvlak. Wil je de tekst over de breedte van de kaart centreren, trek dan eerst het tekstvlak zelf (met de blauwe hoekpunten) zo breed als de kaart, dus van stippellijn tot de zwarte doorgetrokken lijn.


Tip 4: Teksten draaien
Als je de tekst wilt draaien, scheef zetten, dan kun je dat op twee manieren doen:
1. via draai-hendel (draaiende pijl) boven het tekstvlak, of
2. via de draai-knoppen onder in het tekst-menu.
Als je van de draai-knoppen in het menu gebruik maakt, dan draait de tekst telkens een hoek van 45 graden. Als je gebruik maakt van de draai-hendel boven de tekst, dan kun je de tekst helemaal vrij draaien.


Speel gerust met de verschillende opmaak mogelijkheden, het ziet er al snel professioneel uit!


Geboortekaartjes zelf maken, mooi opgemaakt
Je geboortekaartje mooi opgemaakt

En nu: de binnenkant

De voorkant van je geboortekaartje is klaar. Je kunt rechts boven in beeld op "verder" klikken, de laatste wijzigingen worden dan ook opgeslagen, waarna je terugkeert in het overzicht met je geboortekaartjes:


Geboortekaartjhes zelf maken, nu de binnenkant
De voorkant is klaar: nu de binnenkant nog

Zoals we zojuist de voorzijde hebben gemaakt, kun je ook de binnenkant van je geboortekaartje maken. Voeg een mooie achtergrond toe, plaats de teksten, versier de kaart desgewenst met leuke illustraties en je unieke kaartje is klaar!

TIP: vergeet de achterkant niet!
Bij Geboortepost.nl kun je ook de achterkant van je geboortekaartje helemaal ontwerpen. Plaats dus ook hier een mooie achtergrond (of: trek de achtergrond die je voor de voorzijde gebruikt zo groot, dat deze de hele buitenzijde vult) en schrijf hier bijvoorbeeld jullie adresgegevens en telefoonnummers.Geboortekaartjes zelf maken, het eindresultaat
Geboortekaartjes zelf maken: het eindresultaat.