Wat zijn de gemiddelde kosten?

De prijs voor de kaart, het bedrukken en de levering lopen nogal uiteen. Om de vraag "Wat zijn de gemiddelde kosten?" te kunnen beantwoorden, moet je weten wat de kaartjes bij de verschillende aanbieders kosten.

Hoe worden de gemiddelde kosten berekend?

We vergelijken daarvoor de prijzen van een gemiddelde kaart (dus: geen XL kaart, of bijvoorbeeld drieluik) bij 8 leveranciers die we in Google tegenkomen.

De totale kosten van worden berekend bij een oplage van 50 stuks. Het betreft dan kosten voor het drukken van de kaarten, enveloppen en deze als een pakket naar je toe laten sturen.

De kosten voor de geboortezegels voor het verzenden van je kaartjes worden hier niet in meegenomen: waar je je kaartjes ook bestelt, de PostNL postzegel/geboortezegel kost overal hetzelfde.

De gemiddelde prijs

De gemiddelde prijs van 1 geboortekaart, inclusief bedrukking en envelop, is bij deze 8 aanbieders: € 2,28.

De onderlinge verschillen zijn echter groot. Waar je bij de goedkoopste aanbieder (Geboortepost.nl) gemiddeld € 1,49 betaalt, ben je bij Tsjipgeboortekaartjes.nl meer dan het dubbele kwijt: gemiddeld € 2,85 per stuk!

Let op: dit zijn de prijzen bij een oplage van 50 stuks. Als je minder dan 50 kaarten bestelt, dan lopen de verschillen nog (fors) verder op. En hoewel je bij sommige sites echt goed moet zoeken naar de prijzen, loont het zich dus om je even in de prijzen te verdiepen.

Wat is gemiddeld de totaalprijs?

De totale kosten voor 50 stuks zijn gemiddeld net iets minder dan 115 euro, waarbij je bij de goedkoopste aanbieder (Geboortepost.nl) nét geen 75 euro betaalt. De totale kosten zijn bij Tsjipgeboortekaartjes.nl (met bijna 150 euro) het hoogst.


Hoe kunnen deze prijzen zo ver uiteen liggen?

Dat is een goede vraag, waar wij zo het antwoord ook niet op weten. Aan verschil in materiaalkosten kan het niet liggen; iedere leverancier heeft papier, inkt/toner en enveloppen nodig. Alle aanbieders uit dit onderzoek versturen met PostNL (dus: in principe volgende dag in huis) dus ook aan de verzendkosten zal het niet liggen. Misschien dat sommige leveranciers duurdere bedrijfspanden hebben, software om geboortekaartjes online te kunnen maken extern moeten inkopen, of gewoon een hogere winstmarge hanteren. Feit is, dat er een groot prijsverschil is: doe daar je voordeel mee!

Kwaliteit beoordelen

Een goede tip om de kwaliteit en betrouwbaarheid te controleren: lees reviews van klanten. Lees wat klanten die jou voorgingen vertellen over de kwaliteit van de kaartjes, de service, en de snelheid van leveren.

Handige tips om kosten te besparen

De aanschaf van geboortekaartjes kan een behoorlijke kostenpost zijn, in een periode dat toch alles al veel geld kost. Dat snappen we bij Geboortepost.nl maar al te goed. Gelukkig zijn er verschillende handige tips waardoor je niet meer hoeft te betalen dan nodig. Lees hier hoe je veel geld kunt besparen op de kosten.

Het onderzoek naar de prijzen en gemiddelde kosten van de geboortekaartjes is uitgevoerd in mei 2016.