Kaartje voor de geboorte, maar wanneer?

De vraag: "Wanneer beginnen met geboortekaartjes?" wordt ons vaak gesteld. In aanloop naar de bevalling kun je al een aantal zaken voorbereiden, zodat -als de baby er eenmaal is- je letterlijk met een druk op de knop de geboortekaartjes kunt bestellen en versturen. Zo kun je optimaal genieten van de kraamweek zonder je zorgen te maken over de kaartjes.

Wat is het juiste moment?

Voordat de kaartjes gedrukt en wel bij je worden bezorgd, moet er natuurlijk het een en ander gebeuren. Als je alvast wilt beginnen met het voorbereiden, dan kun je aan het volgende denken:

Perfecte ontwerp uitzoeken

Een leuk, lief, toepasselijk ontwerp vinden is misschien wel het aller moeilijkst. Wil je een Wil je een geboortekaartje met foto, of toch liever zonder? Wil je een hip ontwerp, of juist heel klassiek, stoer of juist heel lief?

En weet je nog niet of het een jongen of een meisje wordt? Dan zul je op zoek moeten naar twee verschillende ontwerpen. Neem daar in elk geval even goed de tijd voor, dit omdat jongens en meisjes ontwerpen veel kunnen verschillen in stijl en uitstraling.


Wanneer beginnen met geboortekaartjes

Voorbereiden: teksten schrijven

Als je een mooi ontwerp hebt uitgekozen, dan heb je het moeilijkste achter de rug. Dan wordt het tijd om na te denken over de tekst die je in je kaart wilt gaan zetten met daarbij alle belangrijk informatie over bezoektijden en algemene informatie.

Je vindt op deze pagina ook een groot aantal voorbeeldteksten waardoor je je kunt laten inspireren. Heb je een mooie tekst gevonden, dan kun je die met "knippen en plakken" zo in je geboortekaartje plaatsen.

Informatie als geboortedatum, en eventueel: tijdstip van geboorte, lengte en gewicht zijn uiteraard pas na de geboorte bekend. Je kunt hiervoor al wel vast bijvoorbeeld X-jes in plaatsen, dan hoef je die straks als je kindje is geboren, alleen nog maar aan te passen. Door al wel wat in te vullen, krijg je een goed beeld van hoe je geboortekaartje er straks uit komt te zien.

Voorbereiden: proefdruk bestellen

Als je kaartontwerp is gekozen en de teksten zijn geplaatst, dan kun je een proefdruk van je geboortekaartje bestellen. Een proefdruk is gratis, dus maak daar gebruik van! Je ziet dan hoe je kaartje er echt gedrukt uitziet, kunt de teksten controleren, en ook meteen kijken op welke papiersoort jouw ontwerp het beste tot z'n recht komt.

Voorbereiden: wie ontvangen er kaartje na de geboorte

Voordat je de kaartjes kunt bestellen, zul je ook bepaald moeten hebben naar wie er allemaal eentje zal moeten ontvangen. Als je gebruikmaakt van de gratis verzendservice, dan kun je alvast je online adresboek aanmaken door de adressen een voor een in te voeren, of (makkelijker nog) een Excelsheet te uploaden.

Als je alle bovenstaande voorbereidingen hebt getroffen, dan ben je er helemaal klaar voor, en hoef je als de baby is geboren alleen nog even de laatste gegevens aan te passen, en kun je de kaartjes bestellen. Ze worden dan dezelfde dag nog gedrukt en verstuurd.

Maar, wanneer de bestelling plaatsen?

Ons advies is een maand of 2 à 3 van te voren te beginnen met de voorbereidingen. Als je snel een leuk ontwerp en een leuke tekst kunt kiezen, dan is 1 of 2 weken van te voren ook voldoende.

Geboortepost.nl is in elk geval flexibel: het komt (geregeld!) voor dat we 's morgens worden gebeld met de vraag of we nog even snel geboortekaartjes kunnen regelen, en dat ze (nog geen uur later) al worden gedrukt en verzonden. Je kunt met ons alle kanten op!