Kleuren geboortekaartje wijken af van het beeldscherm

De kleuren van je gedrukte geboortekaartjes kunnen afwijken van de kleuren die je op je beeldscherm ziet. In eerste instantie lijkt dat misschien raar: de kleuren die jij op je beeldscherm ziet, die zou je toch ook gewoon precies zo moeten kunnen drukken?

Zo eenvoudig ligt dat helaas niet. Er zijn veel factoren van invloed op de kleuren die je op je beeldscherm ziet, en de kleuren zoals je die uiteindelijk gedrukt ziet. Om uit te kunnen leggen waardoor dat verschil wordt veroorzaakt, zullen we eerst dieper op de kleuren zelf moeten ingaan.

Kleurprofielen CMYK en RGB

Er zijn veel kleurprofielen waarmee een kleur kan worden samengesteld. De twee belangrijkste zijn RGB en CMYK. Je zult deze termen ongetwijfeld al eens gehoord hebben. Beide kleurprofielen bouwen de gewenste kleur op door de basis-kleuren te mengen.

RGB: voor alles met beeldschermen

RGB (Rood, Groen, Blauw) is het kleurprofiel dat je vooral tegenkomt bij beeldschermenen. Dus dat wordt gebruikt voor televisie, computerscherm en tablet en smartphone. De basis is kleurloos (zwart), zoals in een uitgeschakelde televisie. Hier wordt vervolgens licht aan toegevoegd, waarbij de verschillende kleuren een andere intensiteit kunnen hebben om de juiste kleur weer te geven.

CMYK: voor drukwerk en print

CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key (black)) is het kleurprofiel dat wordt gebruikt wordt voor drukwerk en print. Bij CMYK bestaat de basis uit alle kleuren van het kleurenspectrum (alle kleuren samen maakt wit). De kleuren inkt of toner die hier vervolgens op worden aangebracht nemen het reflecterende licht weg, waardoor je de kleur ziet.

Twee kleurprofielen: geen 100% overlap

Twee verschillende kleurprofielen dus, die weliswaar grotendeels overlap vertonen, maar niet hetzelfde zijn. Zie onderstaande weergave van beide profielen:

CMYK en RGB kleurprofielen

Daar waar geen overlap tussen beide profielen bestaat, kan een kleurafwijking optreden. Kort gezegd kunnen sommige kleuren wel in RGB getoond worden, maar niet in CMYK gedrukt worden.

Opmaak van de geboortekaartjes in RGB

Alle geboortekaartjes op de site worden opgemaakt in RGB-kleurprofiel. Dat is praktisch aangezien alle digitale foto's worden opgeslagen in het (s)RGB-kleurprofiel. Ook als je een eigen ontwerp maakt in bijvoorbeeld Photoshop Elements (Photoshop Elements ondersteunt geen CMYK) wordt dat opgeslagen in RGB.

Eenmalig vindt dan een (geoptimaliseerde) conversie plaats naar CMYK, het profiel waarin de geboortekaartjes worden gedrukt. Als je een digitale proefdruk (PDF) van je geboortekaartje opvraagt, wordt daarop deze conversie al toegepast. De PDF zal dus een goed beeld geven van de kleuren zoals die gedrukt zullen gaan worden.

Een goed beeld, maar nog niet perfect, want er zijn nog meer oorzaken van verschil in kleur.

Nog meer mogelijke oorzaken voor kleurverschil

Maar er zijn meer factoren die van invloed zijn op de kleuren zoals je die ziet op je scherm of de gedrukte kaart:

  • het soort scherm dat je bekijkt
  • de instellingen (o.a. helderheid, contrast) van je scherm
  • de hoek waaronder je je scherm bekijkt
  • het gekozen papiersoort
  • het al dan niet lakken van de kaarten

Het verkrijgen van de juiste geboortekaartje kleuren is dus van veel factoren afhankelijk. Wil je echt zeker weten dat je de kaartjes in de kleur krijgt die je verwacht, bestel dan vooraf een proefdruk van je geboortekaartje. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Kleur proefdruk versus kleur definitieve bestelling

Tussen de kleur van de ontvangen proefdruk en de definitieve bestelling zit geen kleurverschil. Voordat bestellingen geboortekaartjes worden gedrukt, wordt een testafdruk gemaakt. Deze testafdruk wordt gescand, waarna speciale software de gedrukte kleuren vergelijkt met de kleuren uit het digitale bestand zelf. Eventuele afwijkingen worden zo geconstateerd en softwarematig gecorrigeerd. Zodra de machine weer perfect is afgesteld, worden de geboortekaartjes gedrukt.