Geboortekaartje maken in Word

Een geboortekaartje maken in Word, dat is niet echt een heel goed idee. Graag leggen we uit waarom je beter niet je geboortekaartjes in Word kunt maken, maar ook wat je kunt doen als je je geboortekaartjes al in Word gemaakt hebt, en deze toch afgedrukt wilt hebben.

Waarom geboortekaartjes maken in Word geen goed idee is

Als je je geboortekaartjes graag helemaal zelf wilt maken, ontwerpen, dan heb je een programma nodig waar je teksten en eventueel plaatjes makkelijk in kunt opmaken. Dat je dan al snel denkt aan Word is logisch: dat programma ken je immers al om teksten mee te schrijven en teksten ook mooi mee op te maken. Bovendien kun je plaatjes toevoegen aan je tekst, dus alle ingrediënten lijken aanwezig om je geboortekaartje makkelijk te kunnen maken.

Het probleem is dat je naar Geboortepost.nl (en dat geldt ook voor andere geboortekaartjes drukkerijen) geen Word documenten kunt uploaden. Eigen ontwerpen kun je uploaden als JPG bestand, eventueel ook als GIF of PNG, maar een Word document dat gaat helaas niet. Je zult dus het Word document dat je hebt gemaakt, moeten zien op te slaan als een JPG bestand, en daar gaat het mis.

Als je in Google zoekt op "Word document opslaan als JPG", dan zul je zien dat het via allerlei omwegen uiteindelijk wel mogelijk is om een Word document op te slaan als JPG, maar de resolutie van het bestand is dan onvoldoende. Het plaatje dat dan wordt gemaakt is wel geschikt voor weergave op een beeldscherm (72 DPI), maar is onvoldoende om een kwalitatief goede afdruk (300 DPI) van te kunnen maken.

Alternatief: in Word gemaakt geboortekaartje opslaan als PDF

Je kunt in Word ook bestanden opslaan als PDF. Dat lijkt in eerste instantie goed te gaan, zeker als je er voor kiest om de afbeelding "standaard" op te slaan (dat is de hoogst mogelijke resolutie). De PDF is dan haarscherp, ook als je deze sterk uitvergroot bekijkt.

Deze PDF moet dan nog worden omgezet naar JPG, dat kan in principe via Photoshop. Het vreemde is, dat zodra een in Word gemaakt PDF bestand in Photoshop (op 300 DPI) wordt geïmporteerd, Photoshop een bestand overhoudt in te lage resolutie. Ook dit bestand is dus niet bruikbaar om kwalitatief goede geboortekaartjes van te drukken.

Geboortekaartjes maken in Word, de klantenservice helpt

Wat nu, als je je geboortekaartje toch in Word gemaakt hebt?

Als je je geboortekaartje toch gemaakt hebt in Word, en je het eigenlijk ook niet zo ziet zitten om het kaartje helemaal opnieuw te maken, dan is de import via Photoshop toch de beste optie. Bij het importeren zet je dan de resolutie op 1200 DPI, waarna je een (te groot) bestand krijgt dat je kunt opslaan als JPG. Helemaal perfect is het niet, maar de kwaliteit is wel heel redelijk.

Als je zelf geen Photoshop hebt, of wanneer je bij deze import hulp kunnen gebruiken, neem dan contact op met de klantenservice, we helpen je graag!

Een beter alternatief voor je geboortekaartjes dan Word

Met de Online Editor van Geboortepost.nl kun je ook eenvoudig een geboortekaartje maken. Je kiest als eerste het type kaart dat je wilt gaan maken, bijvoorbeeld een vierkante dubbele kaart, waarna je tekst kunt toevoegen en ook eigen afbeeldingen kunt plaatsen. Je ziet meteen hoe je geboortekaartje eruit komt te zien, en natuurlijk is de resolutie uitstekend.